Friday, 28 December 2012

usaha itu penting

bismillahirrahmanirrahim..

salam sakinah, mawaddah wa rahmah :)

style setiap orang belajar mungkin berbeza. masing-masing punya cara tersendiri. bagi aku, kalau dalam bab study ni, kena la ikut cara yang kita sendiri selesa. tak perlu la nak ikut orang sangat kan. lain orang lain kemampuannya. kalau kita rasa selesa belajar dalam kumpulan, silakan. kalau rasakan yang kita ni ala-ala lone ranger, tak suka ramai-ramai, bising, lebih baiklah study sendiri. 


apa yang penting ????
kerjasama !!!!
^_^

bukanlah !!!! ingat wonderpets ka?? zaman kanak-kanak dah berlalu. sila kembali ke pangkal jalan ye kalian semua, hehehe...yang penting sekali...
USAHA + DOA + TAWAKAL = KEJAYAAN

tak kisah la macam mana genius pun seseorang tu, tapi kalau dia tak usaha untuk belajar, buat latihan, jumpa  guru @ lecturer, tanya apa yang tak faham, tahap kepandaian tu takkan berubah. kalau 99.99% pandai dia tu, kalau tak usaha, banyak tu la jadinya sampai bila-bila.takkan jadi 100% punya la.. kurang lagi boleh kot..  kejayaan bukannya nak datang bergolek-golek depan mata. bola yang bentuk sfera tu pun tak bergolek sendiri taw kalau takdak kaki yang tendang dia. ni pulak kejayaan. mujahadah dalam menuntut ilmu !!
masa sem 1 mungkin aku banyak main sikit. banyak main sikit? macam mana tu?? takpa, abaikan.. keyword dia "main". jadi bila masuk sem 2 ni, banyak la yang nak kena cover balik. sem 2 ni luar biasa betul aura dia. semangat nak belajar tu lebih. mungkin sebab satu subjek ja, jadi aku lebih fokus. barangkali la. ustazah aku kata bahasa arab ni orang panggil bahasa matematik. math !! add math !! subjek yang paling aku taksub sekali masa sekolah dulu !! ok, back to bahasa matematik. math ni kalau kita tak praktis setiap hari, takkan boleh master punya. math dan praktis tak dapat dipisahkan. macam tu jugak arab. praktis. 


macam mana ??

ada cara dia...

bila sebut arab ja, tak semestinya buku tebal-tebal, tok guru bercakap, kita dengar, takdak komunikasi dua hala, bosan.. come on la, zaman dah maju. banyak cara yang boleh kita aplikasikan untuk pembelajaran seharian kita tak kira dalam atau luar kelas. boleh nyanyi nak bagi mudah ingat apa yang kita hafal. tengok movie pun boleh la. tapi dalam bahasa arab saje ye.. dengar radio arab online. ada ja kat internet tu. cari ja, mesti ada punya. nak dengan taknak ja.
kalau aku, aku lebih selesa dengan cara yang santai, tak stres, kepala pun tak serabut.. jadi, proses pembelajaran tu lebih menarik dan relax. tapi ada pengisian. ikut kemampuan masing-masing. tak perlu nak pulun semua dalam masa sehari. meletup jugak otak kita nanti.

satu hari 5 perkataan. tak kisah la perkataan apa pun, sehari hafal  5.. kalau istiqamah, in sha allah, mufidah jiddan !! kalau tak boleh banyak, sikit pun jadi la. janji ada jugak perkataan baru yang kita dapat dalam sehari :)


balik zaman kanak-kanak. buku warna-warni. gambar kartun. tak kisah la, janji ada benda yang dibaca setiap hari. buku-buku ni sangat membantu dalam kitabah. cara nak buat ayat, jalan cerita, mufradat.. banyak yang boleh kita dapat dari buku ni walaupun buku budak-budak kan...
terpulanglah kepada individu tu sendiri macam mana nak uruskan study dia supaya lebih terurus dan teratur. tak payah nak stres sangat. belajar  tak tensyen, hati pun senang, ilmu pun senang masuk.. walaupun kita rasa yang kita ni dah banyak berusaha, tapiii, tak berjaya lagi. mungkin kat situ ada sikit cubaan dan ujian yang ALLAH nak bagi. sebagai test yang kita ni bersyukur ke tak dengan apa yang kita dah ada selama ni. mungkin jugak ujian tu sebagai pemangkin untuk kita majukan diri kita sendiri tak kira dari segi apa pun. kalau bukan sekarang, mungkin esok, mungkin next sem, mungkin tahun depan atau mungkin bukan rezeki kat dunia. tapiiii... kejayaan di akhirat sana menanti...   #notetoself 

Thursday, 27 December 2012

bosan tapi bermakna

bismillahirrahmanirrahim...

salam sakinah mawaddah wa rahmah =)

pejam celik pejam celik, kejap je.. dah nak abih short sem nih.. 7 minggu dah berlalu tapi tak sedaq pun.. alih-alih dah nak final exam dah.. sebenaqnya hati ni takut, nervous segala bagai dah sebab exam dah dekat tapiiii.. hmmmm.. dah ready ka aku nak ambik exam arab ni..?? satu-satunya subjek for this sem.. kadang-kadang tu aku rasa bosan sangat dengan rutin harian yang SAMA sepanjang short sem ni. 


ISNIN-JUMAAT
8.30PG-4.00PTG
LY 001

mana taknya, ok, bangun pagi, solat subuh, relax-relax jap, siap untuk pi kelas, belajaq sampai pukoi 1.00ptg, balik mahallah, solat zohor, pi kelas balik sampai la pukoi 4.00ptg (lagi letih kalau kena extend =.=), habis kelas, balik mahallah, makan, solat asar, sembang-sembang dengan roommates takpun riadah sikit, sampai maghrib solat, then solat isyak, buat homework yang ada, letih, tidoq....

dan bila bangun esok, still ulang dan buat benda yang sama.. kelas yang sama, tengok muka orang yang sama, buku yang sama, 
classmates yang sama,,takdak yang tak samalah, senang cerita,, semua sama... 7 minggu dengan rutin yang sama, sampai dah boleh hafal kot... tipu la kalau kata tak bosan.. sampaikan ada kawan yang cakap camni 
"piqah, kadang-kadang kan, kita rasa kita dah bosan gosok gigi"
haha.. yang ni memang dah tahap infinity.. gosok gigi pun bosan.. so, kat sini bukanla aku sorang ja yang rasa  boring dok ulang benda yang sama tiap-tiap hari, tapi still ada yang lain and depa pun rasakan benda yang sama. BOSAN !!!


tapiiiiii,, bosan-bosan ni semua untuk aktiviti harian ja ok.. untuk study, bahasa arab, langsung tak bosan.. tak tipu.. serius tak bohong.. sem 2 a.k.a short sem ni bagi aku dah banyak sangat membantu untuk improve dalam bahasa arab ni.. ingat lagi aku, first day masuk kelas waktu sem 2 ni, ustazah dah suruh tulih karangan dan baca petikan tanpa baris.. meaning that, kita yang perlu bariskan.. serius aku langgaq, hentam ja semua apa yang ustzah suruh baca tu.. nahu semua taktaw hala dah.. betapa sikitnya ilmu arab aku waktu tu..

tapi lama-lama, aku dapat rasakan kemanisan belajaq bahasa arab ni, seronok sangat bila kita betul-betul paham apa yang kita belajaq tu. rasa nak belajaq lagi, lagi dan lagi.vo
cab pun makin bertambah, ilmu nahu dan sorof dah semakin paham, i'rab kalimat pun dah boleh dah sikit-sikit walaupun tenggelam timbul lagi,,hehe.. alhamdulillah, dapat lecturer semua best. sangat concern dengan perkembangan student. ustazah akan ajaq sampai la kami betoi paham. seronok sangat belajaq sampaikan tak sedaq yang kelas dah abih.

hmmm,, semua bergantung kepada diri kita sendiri. kalau dapat le
cturer yang bagus sekalipun, kalau taknak usaha untuk bantu diri sendiri, tak jadi jugak. lecturer dah memang bagus laa,, kita ni yang dah nama pun student, tugas kita memang belajaq, cari ilmu.. jadi perlu sentiasa bersabar dalam menuntut ilmu.. kadangkala yang pahit itu akan bertukar menjadi sesuatu yang manis apabila wujudnya sifat sabar dalam diri   #notetoself

Saturday, 15 December 2012

membazir je!

bismillahirrahmanirrahim.....

hujung2 minggu ni la peluang utk aku spend masa dengan blog.. hari2 biasa full dengan kelas and homework.. homework dengan student mana boleh dipisahkan.. so adatlah !!

alhamdulillah!! syukur atas nikmat terbesar yang dikurniakan ALLAH iaitu nikmat iman dan islam... islam agama yang mudah dan tidak membebankan.ALLAH kurniakan setiap hambaNYA dengan pelbagai nikmat.. nikmat sihat, masa, usia, makan, minum, tubuh badan, kasih sayangkeluarga. kalau nak listkan memang tak abih.. sungguh ALLAH MAHA PEMURAH.. MA ARHAMALLAH!!  tapi still ada manusia yang masih tidak sedar dengan segala nikmat yg ALLAH kurniakan dan lebih sedih apabila mereka mensia-siakan anugerah yang dikurniakan secara free pulak tu.. bernafas pun tak perlu bayar.. tapi masih ada yg tidak bersyukur.. dah tu bila rasa syukur tu timbul??? hah!! bila waktu kita susah kan?? time tu baru kita nak duduk atas sejadah minta pertolongan ALLAH.. masa senang ALLAH dilupakan walhal semua kesenangan tu DIA yang bagi.. buka mata, lapangkan hati, tepuk dada tanya iman!

disebabkan nikmat yang diberikan secara free ni, ramailah yang membazir ataupun boros.. pembaziran dari segi apa? segi tiga ka segi empat atau bersegi-segi?? memang bersegi-segi lah! kalau dalam bab makanan tu memang selalu nampak.. sedih rasanya bila tengok makanan yang masih lagi elok masuk ke dalam mulut tong sampah macam tu ja. kalau ikut nafsu makan, memang semua teringin. tapi berpada-pada la.. kalau boleh habiskan semua takdak masalah. tapi kebanyakannya tong sampah yang tolong habiskan.. sayangnya ! kita kat sini makanan banyak sangat sampai boleh sedekah kat tong sampah lagi tu, cuba ingat saudara2 kita yang kat Gaza and Syria tu, nak makan pun berebut. kalau bantuan makanan tiba, berebut-rebut diorg nak ambil makanan tuu.. macam mana kalau kita kat tempat diorg?



malangnya bukan saja dalam bab makanan kita membazir, tapi macam mana dengan usia dan masa kita? adakah kita manfaatkan sebaik mungkin? kehidupan di dunia ni singkat sangat.. ALLAH boleh ambil nyawa kita ni bila-bila masa. so, jangan ingat nak seronok ja atas muka bumi ni. bumi ni hak ALLAH. kalau kita buat kebaikan, in sha ALLAH baiklah balasannya. dekat dunia pun dah boleh nampak balasan untuk orang-orang yang berbuat kebaikan. tapi kalau kita buat maksiat?? bermaksiat tu pulak atas muka bumi ALLAH !! NAUZUBILLAHI MIN ZALIK ! mana rasa malu kita sebagai hambaNYA masa tu..??


kalau ada cermin yang besar, pi berdiri depan tu dan belek la diri kita dari atas sampai la ke hujung kuku.. ALHAMDULILLAH ! cukup semua anggota badan kita kan? ada tangan, kaki, mata, telinga semua lengkap.. tak kisah la kalau kulit kita ni gelap ka cerah, muka licin atau penuh jerawat, tinggi ka pendek,, tak perlu la merungut sebab nobody is perfect ! bersyukurlah dengan apa yang kita ada.. jangan tengok kelebihan orang lain, sebab kita akan sentiasa berusaha untuk jadi sepertinya dan susah untuk bersyukur. sebaliknya, lihatlah kekurangan orang sekeliling kita yang tidak cukup serba serbi, nescaya akan timbul rasa syukur kepada YANG MAHA ESA.  gunakanlah mata untuk melihat kebesaran-kebesaran ALLAH, telinga pula untuk mendengar ajaran dan nasihat yang berguna dan mata hati untuk memahami ayat-ayat ALLAH. elakkanlah dari melakukan perbuatan yang lagha, mendengar gosip-gosip panas, mengumpat.. sesungguhnya syaitan sentiasa berusaha untuk membawa manusia ke arah kelalaian.



so, cubalah sedaya upaya untuk tidak membazir. ALLAH tidak sukakan orang yang membazir, hatta dalam al-Quran pun ada disebut bahawa orang yg membazir ialah saudara syaitan. firman ALLAH " sesungguhnya orang-orang yg pemboros itu adalah saudara syaitan dan syaitan itu sangat ingkar kepada tuhannya" (surah al-Isra':27)



#segala apa yang tertulis peringatan buat semua termasuk diri ini yang serba kekurangan.. sama-sama muhasabah diri supaya iman lebih mantop hendaknya =)

Friday, 14 December 2012

pertemuan dan perpisahan

bismillahirrahmanirrahim....

terdetik pulak hati ni untuk mencoretkan tajuk yang bg feel sikit kali ni,, hehe... setiap hari yang kita lalui dalam hidup ni bohong la kalau kita kata kita langsung tak jumpa atau disover something new.. mungkin dalam sehari tu, kita dapat kenalan baru dan mungkin jugak ada perpisahan yang berlaku.. tambah2 pulak kalau orang jenis yang peramah, pandai ambil hati, and kelakar pulak,and untuk spesis genius, kalau orang ni jenih tak kedekut ilmu, tu satu bonus la.. orang2 yg mcm ni mesti lagi senang nak dapat kawan. mungkin diorg ni tak perlu pun susah2 cari kawan tapi org yg nak kawan dgn diorg tu yg akan datang sendiri.. bukan sebab geleme  ka tlebih perasaan atau apa,, tapi sebab sifat yg ada dalam diri individu tu sendiri. dia ramai kawan sebab org selesa berkwan dengan dia, takdak kata2 yg menyakitkan hati,bebas daripada perbuatan yg boleh menyinggung perasaan dan yang paling penting kita boleh rasakan betapa tingginya keikhlasan dan ketulusan hati sesorang tu berkawan dengan kita... barulah ukhuwwah tu boleh terjalin dengan erat tanpa sebarang syak wasangka...

TAPI.....



andai ditakdirkan sudah tiba masanya untuk kita berpisah dan ucapkan selamat tinggal, maka redhalah dengan ketentuan yg telah ditetapkan. everything happens for a reason. so, persahabatan yang dah lama terjalin atau bagi yang baru je nak taaruf, belum selesai sesi suai kenal pun lagi, tapi dah kena bepisah, janganlah sedih sebab ALLAH MAHA ADIL. yakinlah bahawa dia telah tentukan perkara yang terbaik untuk setiap hambaNYA. perpisahan itu pasti !! jadi rasa bahagia yg berputik ketika detik awal perkenalan dulu tidak akan kekal selamanya. ya, mungkin berat hati kita untuk relakan perpisahan yg tak kita rancang nih, namun harus sentiasa disisipkan secebis nota peringatan bahawa setiap pertemuan pasti ada perpisahan. lagi indahnya ukhuwah yg terbina jika sepanjang sesi perkenalan banyak perkara bermanfaat yang dikongsi bersama, SUBHANALLAH ! saham akhirat tu semua.. bertemu dan berpisah kerana ALLAH.. ma ajmala!!


walaupun berlaku perpisahan dalam hidup ini, namun ingatlah perpisahan ini bukanlah noktah kepada ukhuwwah yang pernah dibina bersama atas dasar keikhlasan yg tulus.. ukhuwwah itu indah, lagi indah jika saling berdoa untuk mendapat redhaNYA. moga dipertemukan semula di jannah. in shaa ALLAH =)

DOA RABITAH

Monday, 26 November 2012

short sem

bismillahirrahmanirahim.....

dh dua minggu rasanya masuk sem 2 ni.. sem 2 ni takdak la berat sgt dgn subjek2 yg susah..lagipun 7 miggu ja.. tak lama pun.. sbb tu la nama dia short sem... satu subjek ja weyh!! ARAB!!! yeah arabic,, the only subject that we learn for this sem... sometimes can feel that my brain so full of arabic terms... hmmm.. tp takpe,, suka sgt dgn arab.... arab aku level 5 ja.. rmai jugak budak kls aku yg naik level 6 terus.. mula2 tuh rasa sedih jugak bila level 5 ja,, tp bila lama2 (takde la lama sgt pun) aku mula sedar,, everything happens for a reason.. so aku redha ja dgn kputusan ni.. alhamdulillah.. english pun dh exit.. so,, sem 3 nnti boleh la amek subjek lain.. computer kot ataupun critical thinking ka... tgk la dulu...

jadual sem 2 ni sangatlah pack !!!! grrrrr !!!! klas direct ja dari pg smpai ptg... mlm pun still buat kerja arab jugak.. senang cita 24 jam dgn arab la.. tdoq pun boleh mimpi arab... tgk la jadual dia kat bawah ni...

tgk tuh,, jadual kami pack ooo... hari2 stat pukul 8.. abih pulak pukul 4 ptg.. tmpt yg sama pulak tuh...
klas pulak ada ekon yg kuat sgt... perrgghhh,, mmg beku abih laa... boleh kecut 7 minggu dok sini..hehe
dalam penat2 pun,, aku suka jugak short sem ni.. kan satu subjek ja.. ARAB... so,, senang nak fokus.. aku ni dh la lemah sgt dlm bhasa arab ni.. mmg la aku ada basic arab,, tp dulu tu aku blajaq sbb nk lulus exam ja.. bila abih ja spm,, mmg melayang apa yg aku blajaq mcm tu ja...

and now,, aku sangat2 la menyesal......  menyesal jiddan... sbb susah nk catch up apa yg lecturer ajaq dlm klas.. igt2 lupa.. tu yg payah tu...  so aku amek peluang short sem ni,, utk blajaq arab dgn sungguh2,, in syaa allah,, aku akan try improve sikit2..jap2,, satu lagi.. hmmmmm..... berada sekelas dgn brothers membuatkan aku rasa tersangatlah tercabar dgn kebolehan depa ckp arab walaupun ada salah,, tp aku respek sebab depa berani cakap... ahsantum !!!

apa2 pun,, aku harap dapat timba ilmu dlm bhasa arab ni sebanyak yg mungkin sepanjang 7 minggu nih... kena lawan jugak depa2 yg terer arab ni,, ghibtah,, munafasah,, mujahadah...

sekian.....

Thursday, 8 November 2012

S.O.R.R.Y

bismillahirrahmanirrahim.....

post kali ni insyaallah mengenai maaf.. ye,, maaf,, sorry,, asif.. sama la semua tuuu.... taw tak betapa berharganya pkataan2 tu??? susah ke nk sebut??? tak susah pun kan.. 4 huruf ja M.A.A.F..... kalau dlm english baru 5 huruf je pun S.O.R.R.Y... hah?? nmpk tak???

tak kira la kesalahan kita tu besaq ka kecik ka,, tp bila kita dh buat salah tu,, moleklah kita yg minta maaf kat org tu,, tak perlu tunggu smpai dia marah2 kita,, maki hamun dulu baru nk mintak maaf... be humble,, apa kata kita yg stat dulu,, contohla klau kita terlanggar org secara tak sengaja,, takdak niat pun,,  sebolehnya  cepat2 la mintak maaf... tak rasa bersalah ka klau kita yg langgar org tu then kita blah mcm tu je... cuba pikir balik apa perasaan kita klau org wat cmtu kat kita...??? so,, mintak la maaf kat org tu secepat mungkin supaya takdak perkara2 yg boleh mnimbulkan kekecohan berlaku depan org ramai.. MEMALUKAN ok!!!

ungkapan MAAF ni boleh mendamaikan jiwa ,, sejukkan hati yg sedang panas ,, menghilangkan segala rasa tak puas hati ,, segala marah yg terbuku di qolbu tu boleh hilang ,, insyaAllah.....  tak percaya try laaa...


kalau boleh,, jadilah org yg terlebih dahulu mintak maaf,, takdak salahnya aih... belajarlah utk jadi insan yg pemaaf mcm baginda Rasulullah yg terlebih dahulu mintak maaf walaupun tak bersalah.. jadilah insan yg sentiasa merendah diri..

# mohon maaf atas segala salah silap saya,, terguris hati ka,, terkasaq bahasa ka,, terlebih atau terkurang kat mana2 harap dimaafkan ,, saya cuma insan yg lemah lagi hina yg sentiasa melakukan kesalahan.. jadi MINTA MAAF sekali lagi eh =)

insyaAllah,, segala bentuk kesalahan yg pernah anda lakukan terhadap diri ini sudah saya maafkan,, kita manusia biasa,, selalu melakukan kesalahan... dgn ALLAH pun tak pernah terlepas dari melakukan kesalahan,, ni pulak dgn manusia.. apa2 pun jagalah hubungan kita dgn ALLAH dan hubungan sesama manusia... HABLUM MINALLAH HABLUM MINANNAS...

~paling penting,,,, sentiasalah memohon KEAMPUNAN dari ALLAH SWT~


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.”[Riwayat Bukhari]

Friday, 12 October 2012

final exam

bismillahirrahmanirrahim....

waktu2 cmni mesti rmai yg tgh exam utk final kan???? yg dh habis exam pon msti byk jgk... uitm msti abih,, uia baru nk stat,,, x kisah la bila2 pon,, jnji exam... lma dh x exam,, rsa malas nk study la pulak,,, hehhe,,, last exam pon wktu spm tu la,, lpas tu mna ada exam dh,, klau ada pon,, takat kuiz,, test dlm klas cmtu ja la,,,

rsanya baru sat ja aku ada kat CFS ni,, dh final exam pon skrg,, x berasa pon,,, mungkin dgn surrounding kat sini yg tenang n dengan adanya kawan2 yg happening yg mnceriakan hidup aku setiap hari,, hari2 yg berlalu x terasa pon,, seronok ja dgn keadaan kat sini,,

sebenarnya sem ni aku x byk subjek,, ye la,, first year kan,,, apa ja yg aku amek pon,, english,, arab n basic themes of al-Quran ja pon,, utk final ni kna tmbh lg 1 that is study circle ataupun kita pggil usrah je dlm BM,, alhamdulillah,, takat harini,, 3 paper dh lepas,, tinggai 1 ja lg,, that isssss....... BTQ,,, it's ok,, i hv 6 more days to prepare for this subject,,, hehe,, hopefully result kli ni k,, sbb masa mid sem haritu,, aku dpt 14.5/20 ja,, aku blur kat soalan objektif,,

so far,, paper english ok,, study circle pon ok la,, soalan recycle jaa,,, arab??? hmmmm,, i think that i've done the best,, so just redha n tawakal a'lallah.... dgn dugaan sakit yg Allah berikan kat aku utk minggu ni,, sabaq ja la... moga2 kesabaran aku ada ganjaran dia...la yukallifullahu nafsan illa wus'aha... Allah xkan uji hmbaNYA dgn dugaan yg x mampu ditanggung... everything happens for a reason,, i believe in that... 




so,, in the nutshell,, hehe,, dh mcm nk wat essay plak,, siap ada nutshell bagai,, seek doa from Him,, He is the only one that can give good things to his servants,, so ask from Him for our goodness so that we are in the right path... one of the greatest causes of guidance is DOA..

tu ja utk takat ni,, nnti2 aku update yg lain plak klau ada masa  =)

Friday, 5 October 2012

fitrah vs fitnah

bismillahirrahmanirrahim....

lama jugak aku x menaip kat blog ni,,, sbb xdak idea kot dgn penatnya study.. tu yg xdak msa sgt nk jenguk blog ni,,, insyaallah harini,, ada la something new yg aku nk share,, tp xdak bnda pon,, sekadar apa yg terlintas di fikiran ni je....

mcm yg korang tgk kat tajuk tu fitrah vs fitnah.... hmmmmm... agak2 pasal apa la yg aku nk cita kat sini ek??? hehehe,, cinta?? yaaa... tepat sekali,,, C.I.N.T.A 

pernah korang suka kat seseorg??? confirm pernah punya,,klau x prnah tu x normal la plak satgi,, bila tgk ja mamat hnsem sikit,, tambah plak alim,, dgn ilmu agama penuh di dada,, (yg rupa tu x pnting sgt pon sbnarnya,,hehe)  pergghh,, mmg x dpt dinafikan,,, boleh cayaq jugak,,, tp tu aku laa... korang xtaw la cmna plak,, ye la,, msti la sbg seorg pmpuan kita teringin sgt nk dpt suami yg boleh bimbing kita ke jalan yg benar,, lurus,, siratul mustaqim..... kita makmum dia imamnya,, kita masak dia mkn,, kita merajuk dia pujuk,, kita lahirkan dia azankan,,, huhuhu,, sweet kan cmtu... sudah2 syafiqah,, xyah berangan lebih2,, proceed with the topic...

sbg seorg remaja,, aku x nafikan yg cinta tu fitrah yg ALLAH kurniakan kpd setiap hambaNYA... fitrah ni apa?? fitrah ni satu sifat semulajadi yg dijadikan dlm diri setiap insan,, n dia sesuatu yg suci,, tp kalau kita salah guna,, tercemarlah kesucian fitrah td... yg boleh aku ckp lg mengenai fitrah ni ialah ia selari dgn sunnatullah n syariatullah... ok,, cinta ni satu perkara yg sgt indah klau kita praktikkannya dgn mengikut syariat.. serius,, x bohong.. cuba tgk org yg bcinta slps kwen,, sweet ja sbb bcinta bila dh halal,, boleh jln pegang tgn,, bgurau senda,, ye la,, dh halal,,hehe... cuba utk kenal pasangan mereka dgn lebih mndalam setelah akad,, tu la sebaik2nya...




tp harini mcm byk yg tbalik ja,, xyah p jauh,, tgk msa sekolah dulu2 dh la,,, balik sekolah naik moto sama2,, yg pmpuan pi peluk boyfren dia,, rapat sgguh... mcm monyet peluk pokok nyoq ja bak kata sorg ustad dlm satu ceramah,,hehe... masyaallah,, dgn couple yg belambak2 kat shopping mall,,  jalan pegang tgn tu bnda biasa la bg depa,, kdg2 dgn baju sekolah lg tu,, x ka mmburukkan imej sekolah n nma baik ckgu2 n mak bapak??? tgk.... nampak x apa yg jadi dlm masyarakat harini,, yg haram dihalalkan sblum waktunya...

cinta yg asalnya mnjadi fitrah yg suci dlm diri setiap manusia tp dh berubah mnjadi fitnah dsebabkan perbuatan manusia tu sendiri... kita sendiri yg mnyebabkan diri kita rosak,, maruah keluarga tercalar,, yg lebih teruk,, maruah agama ISLAM yg baik,, kini dipandang serong oleh non-muslim hnya dgn perbuatan2 ank muda yg beragama ISLAM pd harini... mcm mna ISLAM nk maju klau kita sendiri yg cuba jatuhkan???

renungkan segala perbuatan kita selama ni,,
apa yg tertulis di atas,, peringatan kpd semua dan diri ini jgk... muhasabah diri~

Monday, 13 August 2012

optimusambidextrousa

~OPTIMUSAMBIDEXTROUSA~

pkataan apa la ni???  dh la pnjg,,, pastu nk sebut pn jenuh mnyeksa,,hehehe,,,,  bukak kamus,,, cari huruf o,,, dh  smpai kat o,,, cari la pktaan ni smpai jumpak,,, hmmm,,, cnfm jumpa smpai optimus ja,,, hmpa cari la dlm kamus apa pn,,, x jumpa pkataan ni pnya,,,  sebab..........
ni nma group aku,,, group yg kecik2 dlm klas tu,,,,
pkataan ni gabungan dari dua pkataan,,,
OPTIMOUS + AMBIDEXTROUS,,,
then,, jadi la nma yg seperti di atas,,,
OPTIMUSAMBIDEXTROUSA,,

cuba try test sebut pkataan ni,,,hehehhee,,,, klau bulih sebut TANPA TGK KAT SKRIN LAPTOP ATAU TULIS KAT MNA2,,, hmpa mmg tbaekkk la,,, bulih join group ni,,,  eh,, x bulih2,, group ni limited,, hnya kmi 5 org ja dbenarkan,,, sapa la kmi 5 org tu kan,,, kmi yg btuah la,,,hehehe,,, mereka tu ialah....
         ARIF,, FAHMI,, INTAN,, HASANAH n SYAFIQAH

Jom tgk aku describe sapa depa ni,,, stakat yg aku taw ja la,,, almaklumla,,, dlm proses taaruf lagi,,,hehehehe

ARIF
nama diberi,,,, ahmad iftikhar arif ....  dgaq nma saja dh impress dgn dia,, tp kmi pggil dia arep ja,,, pyh la dok pggil nma iftikhar tu,,, pnjg sgt... hehehhe,,, hmmmm,,, dia ni al-hafiz sbnaqnya,,, straight A's lagi tuuu,,, gerun gak dok satu group dgn dia,,,  dia jenih suka tnya soalan byk2 dlm klas,,, kdg2 aku phm dh apa yg lecturer ajaq,,, mai dia tnya,,, xphm terus aku dbuatnya,,,,hehhee,,, arep ni jenih x kisah sgt psai duit,,, aku rsa la,,, pnah skli kmi dscussion,,, dia blnja kmi smua roti canai,,, kmi 5 org la,, pastu klau dia forward msj,,, dia hntaq kat smua number classmate yg dia ada,,, padahal dia pkai maxis,,, kmi smua byk pkai celcom,,, klau aku,, pkiaq dua kli jgk,,hehheeh,,, bg aku arep ni smgt nk blajaq dia tggi,,, dia x malu nk tnya klau dia xtaw,, tu slh satu bnda yg aku respek kat dia,,,hehehe

FAHMI
yg ni pulak muhammad fahmi faez,,, org utara nii,,, satu2nya brother yg asal utara dlm klas tu,,, hehehe,,, nseb la ada jgk org utara dlm klas tu,,, wlupun dia org alor setaq,, aku org penang,,, tp kmi phm ja bila bckp,, xdak beza byk,, hmm,, fahmi pulak,, such a humble person,,, sgt la humble,,, muka pn innocent ja,,, nk marah pn x smpai hati,,, msa mula2 aku tgk dia,, aku igt dia ni pmalu,, tp dh knai,, hingaq jgk rupanya,,, byk ja cita dia,, aku pn ok ja dgm org cmni,, at least xdak la boring bila wat dscussion tu,, dia kreatif sgt,, bila ada kja group kan,, dia slalu bg idea2 yg kreatif,, n pndai lukih,,, pminat setia anime bro fahmi ni sbnaqnya,,,hehehe

INTAN
ni nma dia intan basyirah,,, pggil intan ja..hehhe,,, org slagor gak,, dekat2 ja dgn cfs tu,,, yg ni pun jenih smgt gak bila wat assgnment,,, pastu idea2 kreatif bulih mntak kat dia jgk,,, lbih kuqang fahmi ja otak dia,, hmmm,, sah la salah kos,,hehehehe... klau kmi wat dscussion between sisters,, dia la wat plg byk keja,, tmbh2 kja yg nk kna lukih2,,, kna bg kat dia,,, aku tgn keraih,,, fail bab lukih melukih,,, tlg tgk bulih sgt la,,, intan suka bwk mknn klau dia mai dscussion kat bilik aku,,, dgn dia ni ja aku x reti nk ckp "aku hg" sbb dia sniqi bhasakan diqi dia "org awk",,, aku x smpai hati la pulak nk ber"aku hg" dhn dia,,, dh la loghat utaqa ni kasaq dia lain mcm sikit,,,  intan ni diam ubi berisi gak,, dia taw mcm2 sbnaqnya,, tp dia x cita sgt,,, tp klau dia cita,, bru taw  kata dia ni qajen baca,,hehehe

HASANAH
nur hasanah hanisah,,,, org johor kite,,, ckp pn guna "kite",, tp dia ni sporting sikit,, aku pkai "aku hg" ja dgn dia,,, dia ni klau bg bcerita,, mmg bulih ja,, no hal,, lg 1,, shopping,, perrggghhh,,, jalan TAR tu fevret dia,,, hasanah ni kdg2 ralit sikit,, dh abih oqang cita smua,, baru dia nk tnya apa dia,,hahaa,,, yg ni pun suka bwk mknn mai bilik aku jgk ni,,, kenyang la kmi time dscussion tu,, mkn ja qeja..hehehe... hasanah suka kale purple,,, klau ada bnda purple,, smua pulun kat dia abih,,,, org lain tgk dh la,,, hehehe


so,,, dh abih la aku cita pasai team mates aku ni,, alhmdulillah,,, sgt sng kerjasama dgn depa,,,  klau depa xdak,, kja mmg susah nk jln,,, group kmi ja dlm klas tu klau wat dscussion apa2,,, msti kmi gerak skli,,, group lain smua wat sniqi2 ja,,, frankly speaking,, mmg aku xleh wat keja klau xdok dlm group,, bncg n sama2 wat keja tu..klau ada salah,, sma2 bncg n wat bg btoi balik... tu la baru dinamakan teamwork,,,  divide we'll fall united we stand,,hehehe,,,
ok2,, dh la sikit,, penat la typing byk2... assalam...

Friday, 20 July 2012

my class picture

bismillahirrahmanirrahim....

gmbaq ni dh lma dh tgkap sbnaqnya... semenjak 1st day masuk klas lagi... tp dh sbulan lbih baru nk dpt... tp xpa la dpt jgak....  jom kita tgk gmbaq !!!!!  it's photo time!!!!!


ni la gmbaq formal klas kmi....
yg pmpuan ckup eh,,, yg laki???
awat x cukup???  lma sgt tggu nk tgkp gmbaq...
smpai ada mslh ksihatan..hehehe

NEXT !!!!!

Cehhhh,,, konon2 ni gmbaq candid laa...  candid apa....
nmpk cm formal jgk pn...  msa ni masing2 xknai lagi...
sbb tu la malu gila....

candid lagi jom  ^_^


cantikkkk!!!! smua tgk kmera...  n SMILE  =)

MOST FEVRET <3

gmbaq yg paling aku suka.. hewhew...
xleh blah la yg dok pgg nset tu...
katanya touch screen...hehehe
tp serius la... cun gmbaq niiii....


Masa tgkp gmbaq ni,, kmi masing2 xknai lagi.. muka pn xcam... pastu main pggil nma ikut sedap mulut ja... ha la... dh xtaw nma kan???  pggil ja la apa pn..hehehe...

TAPI SEKARANG......

wlupun kls ni x happening sgt,, tp aku sgt suka environment dia...  sgt cool bila dlm klas...  aku dh mula sygkan classmates aku... wlupun malu2,,, kami tetap nk yg tbaek utk klas kmi...mcm mna xmaw bagi malu???  hmmm.... ADA DOA DIA..hehehe....  x smstinya student IRK tu,, kna ngadap kitab ja 24jam...  kmi pn bulih jadi cm org lain jgk...hehehe... yeah !!! kmi bleh !!!!!

Friday, 13 July 2012

group 620

bismillahirrahmanirrahim....

ya Allah,, lma rsanya x jenguk blog ni haa... agak bz sikit sejak kelas stat ni... kalut tkejaq sana sini,, smpai aku ni x tntu arah.. dh la aku jenis yg cepat blur n pning... tp kelas mmg bes la... bsyukur sbb ditempatkan dlm group 620 ni..  actually dlm group tu ada 24 org kot x silap aku.. tp ada lgi small group dlm group ni... satu group ada 5org... nnti aku rjin aku cita psai small group aku plak k...

ok2,, back to the point,,,  nk cita psai group 620 ni kan... ok,, ada 14 org pmpuan,, 10 laki kot.. (klau x silap la)... bukannya aku dok p kira sgt pn,, byk lgi krja nk wat...hehehe... 1st day msuk kelas,, Allah,,, klas cancel ja selalu.. so,, kmi mmg x taaruf sgt lagi... muka classmate pn x cam.. muka classmate laki lagi la x knai lgsung...

bila dh smggu blajaq skli dlm klas,, bulih la dh nk knai sikit2 classmate aku,, tp yg pmpuan ja la.. yg laki knai stgh ja.. yg aktif dlm klas aku knai la.. yg senyap tu,, x igt nma pn..hehehe... (tp lani igt dh la)... klas ni kan student dia serius cakap,, malu gila... between brother n sister.. no communication at all if no important thing to be discussed...

but at the same time,, i really impress with brothers in my class.. to me,, they are all very hard working n curious in seeking the knowledge... especially,, in arabic class,, for your info,, my arabic lecturer is Sudanese.. (btoi ka sudanese???  aku hntam ja tuuu).. dh la ckap english,, x larat dh... ok smbung dlm bm plak noh... so,, bila org sudan,, msti la arab dia power la... aku nganga ja lbih dlm klas arab ni... yg budak laki selalu tnya soalan yg tu yg ni dlm klas arab... so,, tserlah la kepndaian depa dlm bhasa arab ni... tabik spring la kat brother2 dlm klas aku ni...  kagum dgn depa yg bulih ckap arab.. wlaupun x la fluent,, tp bnyi arab tu ada la jgk.. wlaupun depa tgagap2 cari pkataan,, pkataan tu at last kluaq jgk dari mulut depa.. cuba klau aku,, gagap2,, x kluaq truih.. serius rsa malu sgt dgn depa... terasa byk kekurangan dlm diri ni.. sob sob

tp lama2,, klas ni smakin ok... dh smakin knai hati budi classmates... mcm2 prangai yg ada... paling bes,, ada sorg brother ni,, nk jadi ADUN kuala pilah... hehehe... jarang la nk dgaq ada student yg simpan angan2 nk jadi politician.. tp dia ni mmg smgt gila la... rsa release tnsyen bila dia present kat depan.. he's such a humorous person... so,, mmg x boring la klau dia yg present... yg pmpuan pulak,, kmi ok2 ja... boleh ngam smua.. blajaq bhasa baru.. kecek klate sikit2,, bulih la,, wlaupun byk broken dari btoi..hahaha... yg pmpuan pn ada jgak yg rjin.. aku tkut sbnaqnya tgk org yg rajin ni... sbb aku ni jenis yg last minit smua... sng ckap,, aku bkn jenih yg dok hadap buku 24jam...

ok2,, ngantuk sgt dh niii,, tp bukan bulih tdoq lagi pn... byk krja lgi... so,, next time jumpa lagi yea... =)

Saturday, 23 June 2012

sorry beijing :-(

bismillahirrahmanirrahim....

tajuk entry ni agak x boleh blah..hahaha... hmmm... lma jugak aku x update blog ni... nk kata bz,, xdak la sgt... cuma aku xtaw nk tulih apa kat sini...

ok,, 3 minggu berada di uia,, mmg aku sgt seronok dgn islamic environment kat sini... mahallah yg selesa.. kwn2 baru yg cukup ramah n mesra... lecturer yg bes.. ah!! pndek kata uia mmg bes la...  syg uia sgt2 !!!!

ok2,, hari khamis lepas,,ada call dari IPG (Institut Pendidikan Guru)... so,, dgn excitednya aku angkat telefon... utk pgtahuan smua,, aku x bjaya utk tmuduga IPG tu... tp aku still wat ryuan jgak... smiggu lpas aku wat ryuan tu,, mksdnya hari khamis td la... depa call... n habaq kat aku depa nk tawarkan aku utk KURSUS PELAJAR CEMERLANG KE BEIJING... wow!!!! aku dgaq beijing teruih excited..hehe.. tapi........ utk kos bahasa mandarin...  :-( 

aku apply kos pddkan islam,, dpt bhasa mandarin???  jauh lari tuh.... tapi kursus ni,, kmnterian plajaran tanggung sepenuhnya... so,, aku bincang2 dgn mak aku... setelah kata sepakat dicapai... aku mgambil kputusan utk mnolak twrn trsebut...  xpa la,, uia pn international apa...hehehehe...

but then,, kwn aku habaq kat aku td ptg yg dia pn dpt yg twrn ke beijing tu jgak... kwn aku habaq,, cuma 12org ja kat malaysia ni yg tpilih utk ke beijing tu...  aku pn speechless seketika...  perasan la mcm aku agak bertuah di situ... hewhewhew.....  tp nk wat cmna?? dh tolak dh pun...

masa org IPG tu call aku,, dia kata,, wat psediaan kat beijing 18 bulan,, pastu balik malaysia,, 3tahun wat diploma,, n 2tahun ijazah... smua2 6 tahun stgh la...  tp kwn aku habaq lain td.. dia kata,, 5 tahun dok kat sna... 18bulan ja dok kat sini... aik?? mana satu yg btoi pn xtaw la aku..haish...

apa2 pn,, aku pcaya apa2 yg Allah bg kat aku skrg ada hikmah di sebaliknya... redha n tawakal ja la.. doakan smoga aku bjya dlm bidang aku ceburi ni ya!!!  ok assalamualaikum smua  =)

Friday, 8 June 2012

dilema lagi

bismillahirrahmanirrahim...

dkt smiggu dh ada kat uia ni... alhmdulillah... seronok sgt dgn islamic environment kat cni... sejuk ja hati bila tgk student2 uia... hari ni pn las day utk mggu taaruf... so far,, x pnah la pulak sister2 kat sini buli kmi ka apa.. baik lagi ada.. depa teramat2 baik kpd junior... ckp pn lmbut ja... comey pulak tgk kakak2 tu..tp mmg comey pn..hehehe...

serius ckp aku mmg dh syg kat uia ni..at the same time aku tgh tggu kputusan mktab 11hb ni.. apa yg ada dlm kpala aku lani ialah 

"mktab ka uia?????"

dilema lagi niiii.... aku suka uia ni tp... mktab tu mcm mna plak...???   aduh aduh tuhan tolong aku :(

Tuesday, 5 June 2012

APT n EPT

hari ni masuk 3 hari aku ada kat uia ni... ok,, bes,, enjoy smua la... x boring.. budak2 yg baru mai pn suma ok ja bila tgoq... hari ni kmi ada test EPT (English Placement Test) dgn APT (Arabic Placement Test).. test ni yg akan tntukan brapa tahun kita akn wat asasi.. samada 1 thun or 2 tahun... tp msa wat EPT td aku rsa ok lagi... blh la jwb...

test APT stat ptg... pkoi 2.30.. so kmi pn kalut2 la baca buku bhasa arab... mcm nk spm dh aku tgk smua org...haha.. sblm test APT,, ada test FKT (Fundamental Knowledge Test).. test ni sbnaqnya test fardhu ain biasa ja.. tp soalan dlm bhasa inggeris,, adoi,, jenuh translate gak la... pas abih FKT,, stat la APT plak... dpt2 krtas,, aku bkak m/s ptama.. cehhhh,, ok lagi.. susun huruf ja... mcm main puzzle tu..hahaha..

mai yg lepas2 tu... x larat nk melengung.. xtaw nk jwb apa.. dgn mata pedih tahan ngantuk... soalan x jwb,, tenyeh mata ja lbih... jenuh jgak nk tggu smpai pkoi 5...sbnaqnya,, klau xmaw jwb dh,, blh kluaq dari bilik tu,, tp aku tgk dlm bilik tu xdak spa pn kluaq,, aku tpaksa la dok jgak dlm tuu.. tp xpa,, ada ekon kuat.. sejukkk....

test ni cmpur brother n sister.. tp bilik aku untung,, smua sister ja.. no brother2... haha.. ada satu biik tu,, smua sister,, ada sorg ja brother dlm bilik tu.. ksian brother tu...hewhew... ok2,, abih APT,, aku dgaq smua org dok kata awat soaln dia "senang" sgt.. mmg sng pn.. smpai x bgerak pen yg aku pgang...

so,,, apa2 pn,, tggu ja la rsult test tu.. hopefully ok la...

first day at UIA

bismillahirrahmanirrahim...

3 JUN 2012.... aku kna dftr kat uia ni... quite excited.. nmpk2 ja main entrance UIA,, nervous jgak la... msa kat pntu msuk tu pn dh jam tahap apa dh...  so,, commitee kat situ kata msuk dlm suruh cari parking... cari pnya cari x jumpa parking... las2 parking kat mahallah khadijah.. penat jgak la bjalan nk p tmpt dftr.. tmpat dftr kat dewan al malik faisal (AMF)...

smpai2 ja,, dh azan zohor,, so p smbyg dulu la.. lgpun pndftran start pkoi 2... sblum tu aku p amek agka giliran siap2.. peerrrrggghhh!!!!!  no 117 tuuu... tu kira awai la jgak aku mai.. dpt no byk jgak.. ok,, xpa..  elok habih smbyg ,, depa pggil student yg pegang num dari 1-150.. so,, aku p la masuk.. org lain masuk siap bwa beg.. aku msuk melenggang dgn dokumen yg nk kna antaq ja...

then committee kata isi nma apa bnda smua kat temporary matric card... msa tu baru la nk tecangak2 cari pen... aku sebatang pen x bwk msuk... hahhaha... las2 pnjam kat org blkg n org sebelah... dlm stgh jam tggu,,, num aku depa pggil.. p la duduk kat krusi yg depa susun cm main kretapi wktu kcik2 dulu..hewhew... dlm 10 mnit,, smpai la turn aku... pastu sister tu check2 aku pnya dokumen yg nk kna letak dlm fail,,, ok,, bereh dh hok tu.... ok,, sister tu check dokumen yg prlu hntaq kat department trtntu pulak.. haishhh,, sis tu habaq dokumen aku ada la bbrapa tmpat yg bapak aku prlu sign,, tp x sign...

aku pn dgn barang yg mcm nk beteraboq tu kluaq la p cari bapak aku... hmmm,, nk cari bapak aku pn x nmpk rupa dh haih.. rmai sgt org...  selesai yg bab signature tu,, dpt la kunci mahallah (asrama).. yesssss!!!! dpt mahallah zainab jahsy... mmg aku nk mahallah ni pn... sbb senior dok ckap mahallah ni bes... dpt tgkat 2... tu pn seksa la jgak nk angkut barang aku yg mcm nk pndah rumah tu...hahaha... sakit satu bdn nih...

dlm stgh jam tu,, parents aku nk balik dh... huhuhu... aku nangis jgak masa mak aku nk balik... aku ni x pnah jauh dri fmily... dari tadika smpai form 5 dok tang penang tu ja... x kluaq pn... so,, aku pn taaruf la dgn roomate aku,, depa org perak,, kdh,, n klanatan...

committee pn suma sgt sporting,, pnyayang,, bes,, chill ja... syok wlupun baru sehari kat sini.. ok la aku malaih nk tulih byk2... x larat nk taip... nnti apa2 aku update lagi...

Thursday, 31 May 2012

dua hari lagi

bismillahirrahmanirrahim....

YA ALLAH.... pejam celik pejam celik,, dh abih bulan 5... bulan 6 ni msa utk smbung blajaq pulak la... mcm mna la agaknya nnti blajaq kat u tu... jauh dgn mak abah... uwaaaa!!!! mcm ni la jadinya klau x besa dok asrama... dok wat raplah lbih...

frankly speaking,, rsa sedih tu ada ja dlm hati ni... tp nk wat cmna... dh nk blajaq kan,,, kna la korban sikit... erk,, sikit ka?? byk la jgak kna korban... masa,, hati,, perasaan,, jiwa,, duit... hmm,, duit xyah habaq la... mmg kluaq byk pn...

lagi dua hari ja nk dok kat penang.. pastu dok la kat PJ tu.. jumpa org cmna pulak la kat sna... hmmm... aku sayang penang.. dari tadika smpai form5 aku blajaq kat penang.... tiba2 nk p jauh... tmpat yg aku x penah p... mmg jadi rusa la aku kat sna nnti...huhu.. tp apakan daya... nk blajaq kan.. relakan saja hatimu itu =)

Wednesday, 30 May 2012

almost done

bismillahirrahmanirrahim....

alhmdulillah... dokumen2 yg nk bwk p utk hari pndftrn dh siap... cuma aku blum bank-in duit ja lagi.. yg tu esok setel la... yg lain2 mcm baju,, barang2 kprluan tu smua tgh on the way... barang tu smua dh ada,, cuma blum packing ja lg... satu beg luggage tu msti pnuh dgn baju ja... dgn baldi smua lgi... mmg lbih dari satu beg pnya la...  ni la barang2 yg dh ada tp blum packing lg...
hahhaa.. ni baru stgh ja... yg kain baju x tmasuk kat cni... yg ni yg aku rsa perlu la... mcm stok mknn tu mmg kna ada... klau lapaq nnti blh jgak la nk mamam ka apa...hehehe... mostly barang2 aku kale biru... hehehe.. fevret kale tu... ok,, mak aku dok marah dh sbb x pack barang lg... kbai,, assalamualaikum =)


Tuesday, 29 May 2012

clean n clear

bismillahirrahmanirrahim...

hmmm,,, dh lma mak aku dok beletiaq kat aku sruh kemas meja study aku tu... msa lpas trial SPM dulu,, meja aku semak x terkata... smpai nk cari buku pn x jumpa... aku main tindan ja smua buku n krtas2 yg aku dpt kot ataih... klau tgk meja aku,, MASYAALLAH... org x pcaya kot tu meja pmpuan..hahhaha... mcm ni la rupa dia...geleng kpala ja klau org tgk... xpa2,, org nk exam mmg laguni.. klau meja licin,, kemaih,, bersih jaa.. xdak smgt la nk exam... ceit!!! alasan ja suma tu !!!

tudia aih,,, nk capai buku pn xtaw hala dh...
main gagau ja la... msa ni blh kata muntah kertas la jgk..
dh byk sgt krtas yg dpt,, x terbuat aku...
ada antra krtas tu masih kosong lpas SPM abih...
nmpk sgt pmalaih..hahaha
tp,, lps SPM aku kmas balik meja tu... buang segala apa yg x ptut... krtas2,, buku yg xmaw pakai dh,, suma aku p juai abih... tp ada la buku yg aku still smpan...buku yg adik aku nk guna aku simpan la... ada stgh,, aku bg kat junior ja.. hmmm,, tp x brapa bulan lpaih tu semak balik meja tu... pnuh dgn brg adik aku plak... tp x la serabut sgt mcm gmbaq kat ataih tu..hehehe....

so,, aku amek kputusan utk kmaskan meja tu skli lg mggu lpaih... lg skli,, aku buang bnda2 yg cnfm dh xmaw pkai... so lapang la sikit meja tuuu.... klau tgk pn,, lapang dada sikit...

ok,, ada la prbezaan sikit... sbb byk bnda dh buang...hehe
so,, aku harap meja ni akan kekal bgini...hehehe
so,, to my sisters,,, jgn semakkan meja aku naa... penat taw aku kemaih suma ni...  klau hmpa bg semak jgak,, aku dgn riang rianya akn bg syarahan tnpa hnti sbg notis 24jam utk hmpa kemaih balik brg2 yg ada ataih meja ni...  ada paham??? ok,,, dh2.. kbai =)

Sunday, 27 May 2012

sampai syurga

saja nk share lagu ni... bagi hilang2 tnsyen ckit... wktu form 3 dulu,, aku suka nyanyi lagu ni...  bukannya aku minat sgt dgn faizal tahir pn.. tp sbb lagu ni bg aku feeling yg mndalam..cewaahh!!! xdak mksd apa pn... cuma lirik dia bes... bg aku laa... sbb aku suka sgt nyanyi lagu ni msa form 3 dulu,, ada kwn2 aku yg pggil aku faizal tahir... nk kata suara aku sedap bila nyanyi lagu ni.. hmmmm,,, mmg x la.. suara aku sedap bila nyanyi dlm bilik ayaq ja... hahaha... 
msa tu plak tgh hot psai kontroversi faizal tahir bkak baju msa dia wat show... tiba2 satu hari,, ustaz aku kata mcm ni ... msa tu dlm kelas la,, time pddkan islam...

"apa kena la dgn artis skrg ni??? nyanyi depan org rmai pn nk bkak baju... org mcm tu pun kamu smua dok minat?"

pastu,, kwn2 aku dok kalih tgk muka aku... terasa gila time tu... hahaha... depa yg pggil aku faizal tahir,, bukannya aku minat dia pn... aku minat lagu dia ja,, tu pun bukan smua... lagu SAMPAI SYURGA ja pn yg aku minat.. yg lain kureng sket la... tp lma2,, org x pggil dh aku faizal tahir... fuhhh!!! lega... klau x,, wat malu jaa..huhu...

ok,, enjoy this video,,,  feeling2 sat..hehe


amek kau

bismillahirrahmanirrahim...

tudiaaaaa.... ni bukan cekelat naa.. ni ubat taw... 4 papan skali doktor bg.... satu papan 10biji... 4 papan 40 biji la... mampuih la aku,,, (xdak la smpai mampuih sbnaqnya)... cuma aku mmg x suka mkn ubat... ubat yg jenih bijik lagi la x suka mkn.. slalunya klau aku mkn ubat bijik tu,, msti tcekik pnya... tp dh besaq2 lagu ni,, mna la doktor nk bgi ubat ayaq dh.. tu zaman baby2 dulu blh la....hahahaha....  chaiyookkk syafiqah,, hg msti habiskan gak ubat tu... WAJIB !!!!!

Saturday, 26 May 2012

tak habis lagi

bismillahirrahmanirrahim...

ok,,, byk bnda yg aku x setel lg psai u ni.. borang la,, cop la,, x-ray lagi... suma tu x wat lgi... barang2 byk yg dh nk siap... baju n tudung??? hmmm.... aku rsa baju aku mcm x cukup ja... tudung nnti aku nk p bli lagi... sbb aku kurang pkai tudung bawal... aku slalu pkai tudung "malaih" ja... hmpa taw dak tudung "malaih" tu mcm mna??? ala,, yg tudung sarung tu,, yg pkai2 teruih comey.. hahaha... takpun,, org pggil tudung indon...

ni la borang2 tu...
aku masih berusaha utk mgisi smua borg ni...
abih isi,, lega la sikit...








barang yg aku nk bwk pi sana mcm byk ja.. ok,, luggage satu,, confirm pnuh dgn baju saja... dgn baldi,, iron sgala bagai tu lagi??? haishh,, lagu mna nk angkut ni??? arrghhh,, cmna pn nk kna angkut jgak,, sbb nk pkai kan... tapi... klau dpt asrama yg xdak lif,, pastu tggi pulak... x ka naya aku nk angkut barang2 tu smua.. haiya... org pmpuan plak,,, klau blh smua bnda depa nk angkut... depa?? ala,, dgn aku skali la tuuu..hahahha... dh aku pn pmpuan...hewhewhew....

ok la,, hopefully,, smua bnda ni selesai cpt2.. aku nk tenangkan otak aku sblum p u ni... sat pn jadi la.. jnji aku nk rsa ketenangan tu... kbai =)

Friday, 25 May 2012

cerita hari ni

bismillahirrahmanirrahim.....

YA ALLAH !!!!! penat sgguh aku hari ni... mlm td tdoq pkoi 3... pastu pagi nk kna pi skolah mntak cop pgetua plak.. ya la,, mggu depan kan dh stat cuti skolah,, takut2 pgetua xdak plak... so,, siap cop2 smua,, dh pkoi 12 dh aku tgk.. aku kluaq umah pkoi 9.45 cm tu,, pkoi 11 bru smpai skolah... tudia la,, mcm balik kmpg ja,, pdahal nk p skolah... smpai umah tgk jam dh 1.30... dh la dgn jln jam,, mmg la sesak,, dh hari jumaat,, tghari pulak tu,, msti la jalan sibuk... sbb org laki nk p smbyg jumaat kan...

dari pagi aku kluaq,, aku x mkn apa pn,, pnya la dok tahan lapaq.. sapa sruh x mkn,, bukannya mak aku x masak kat umah... aku yg lmbat,, pastu kalut,, last2 xdan nk mkn.. tahan la perut tu smpai pkoi 1.30... blik umah teruih mkn la... lapaq wey !!! ok,, lpaih mkn2,, rehat sat... tp aku rsa cm nk tdoq,, besa la,, lpaih mkn,, mata pn mula la nk kuyu dh... tp x tdoq2 jgak aku... haishhh!!!

pkoi 4,, aku kluaq p BJ plak dh... nk cari barang2 yg nk kna bawak p u.. pastu aku ronda2 la skli kat BJ tu.. aku p sorg ja... bila p sorg,, rsa sng sikit nk ronda kat celah mna pn... lmbat ka apa ka,, xdak org nk marah... aku merayap pnya merayap kat BJ tu,, tgk dh 6.30... lenguh dh kaki nk jalan,, mmg cnfm nk kna balik dh la... huh penat !!! (sambil lap peluh kat dahi)

yg aku kluaq dari pg smpai ke ptg tu,, aku naik bas taw.. bas rapid ksygn aku...haha... bas tu la yg byk bjasa kat diri aku time skolah dulu... p mna2 ja,, bas rapid.. suma dgn bas rapid.. hidup aku dlm bas rapid ja... hahaha... ok2 nk wat calculation sikit,, mgenai tmbang aku pi balik sana sini harini...
sg nibong--------> sekolah  = RM 3.40
sekolah ----------> sg nibong = RM 3.40
sg nibong--------> BJ = RM 1.40
BJ -------> sg nibong = RM 1.40...

OK,, SMUANYA BILA DH TOTAL UP (SMBIL TEKAN KALKULATOR) ERMMM,,,,   

RM 9.60 !!!! TUDIA AIH,,, P MKN DUA HARI PN LEPAIH LAGI NI.... NI TMBANG P BALIK UTK HARI NI SAJA,, ESOK LG NK KLUAQ... BAS LAGI,, DUIT LAGIIII... UWAAAA!!!

MORAL OF THE STORY !!!!! 

 AMEK LA LESEN MMANDU....X KIRA LA,, MOTO KA KRETA,, JNJI ADA... EH SERIUS LA !!!! KLAU BLH DRIVE,, NK P MNA PN SNG,, KAN?? AKU NI BUKAN XDAK LESEN,, ADA LA LESEN MOTO,, TP DH MOTO ABAH AKU PKAI,, TPKSA LA AKU BAYAQ KAT PAKCIK RAPID TU KLAU NK P MNA2...

UIA lagi

bismillahirrahmanirrahim...

ok,, smlm aku tdoq pkoi 3pg wooo,, bukan online fb dgn twitter... tp aku ralit bca blog senior2 kat UIA.. dlm blog tu mcm2 depa cita... cita psai mggu taaruf,, asrama,, studies,, mcm2... excited la plak nk msuk UIA.. dgn gmbaq2 yg depa letak... haish,, x sabaq la plak nk tggu 3hb
... tp apa2 pn,, borg2 smua kna bg siap dulu,, baru la syok nk berangan ka apa ka.. sat2 aku boh gmbaq cket naaa....
ni pntu masuk la kot..hehe.. aku pn xtaw..
sbb x smpai lagi...

ni asrama... tp kat UIA pggil mahallah
yg kale kuning tu dewan,,, yg ada kubah kale klabu tu,, ha,, yg tu msjid..

 tapi yg ni la yg bg aku neves sikit,, aku x berapa reti sgt bab ni.. bukan x reti lgsg,, blh ckap,, tp broken... hahaha

ni la antra gmbaq2 yg senior bro n sis post kat dlm group kat fb... seniors are really helpful,, smpai depa sggup wat satu group utk sesi 2012/2013 pnya....jumpa la abih satu malaysia pnya student kat c2..haha.. sgala apa yg nk ditanya,, blh la tnya kat group tu.. n depa jwb dgn hati yg tbuka lagi luas..hehehe... thnks seniors !!! nmpk cm bes ja... x sabaq la pulak...

Thursday, 24 May 2012

bad news

bismillahirrahmanirrahim,,

ok,, msa aku syok2 dgaq lagu anak kmpung kat hotfm,, ala yg jimmy palikat nyanyi tu.... nset aku bnyi... aku nk angkat,, pastu aku tgk dia pnya number.. mmg x knai... number tu number KL... ok aku tgk number dri KL,, aku dh dpt agak sapa yg call aku... aku harap aku akn dpt jwpn positif bila aku angkat fon... aku pn angkat fon,, dh agak dh sapa yg call,,, UIA la... depa call nk bg feedback psai surat yg aku mntak postpone p UIA tu...

ok,, dia habaq xleh postpone,, kna mai dftr jgak 3hb ni..huhu... aku pn terima berita tu dgn pnuh kehampaan di hati...  :'(  arrrggghh,, mksudnya rm 470 tu,,kna bayaq jgak laa... dh la satu borg apa pn aku x isi lg... cop sgala bagai tu pn belum.. barang2???? lagi la xdak... xray la, apa la.. smua tu blum wat... lagi smggu ja lg... mksdnya,, aku kna sibukkan diri aku mulai esok la....

xdak smgt nk wat apa pn.. tp maw ka xmaw,, aku kna p wat jgak bnda tu smua.. bgi setel jgak mslh tuuuu...  selagi x abih,, selagi x setel,, maw serabut otak aku... hai la... nak p bljaq pn mcm ni ka??? dugaan sgguh la... sabaq sudah la...

Monday, 21 May 2012

penantian yg menyeksakan

bismillahirrahmanirrahim...

ok,, baru ja habis tulih surat rayuan utk tangguhkan kmasukan ke UIA.. mnyampah btoi la,, kna tulih surat tu dlm english,, aku bukannnya tere pn nk mgarang esei english ni... so,, tpksa la aku bkak blik buku cntoh krgn yg sbnaqnya aku dh wakafkan kat adik aku... hahaha.. teserlah kelemahan aku,, smpai nk tulih surat pn kna guna buku cntoh krgn.. mcm wat homework ja rsa...

harap2 la boleh postpone pndftrn tu.. aku nk tggu rsult mktab.. klau aku p dftr UIA jgak,, RM470 kna bayaq dulu.. ENTRANCE FEE IS NON-REFUNDABLE!!!!! xkan aku nk bayaq RM470 utk 2 3 hari ja aku kat UIA tu... rugi laa..

org lain dh nk stat msuk u dh..kwn2 yg dpt usim,, 23hb ni depa nk p dh.. matrix,, 28hb.. depa nk p blajaq dh... aku ni??? apa pn xwat lg.. harap print ja suma borg,, tp satu pn x isi lg.. dgn nk p x-ray la,, cop yg tu yg ni.. aku xdak hati lgsg nk prepare apa pn... sbb aku dok tggu mktab pnya rsult la.. klau cnfm xdpt,, sng crita... maw x maw,, aku mmg kna siap brg2 utk p UIA... ni dok tertunggu2... ni yg x suka ni..

tp apa2 pn,, aku kna prepare jgak utk UIA.. tkut mktab x dpt,, UIA pn x dftr.. stg habuk pn tadakk... so  rela dlm tpksa la aku nmpknyaa... :(

Tuesday, 15 May 2012

otak berkarat

bismillahirrahmanirrahim....

hmmm,,, dh 6 bulan dh rasanya aku x pegang buku... last day spm is on 14/12/2011... mlm tu plak ada farewell dinner.. makan kat hotel...bessss!!!! lepaih2 tu,, x pikiaq apa dh.... kira nk seronok ja...konon2nya nk qada' blik sgala bnda yg tbantut sblum spm dulu..haha... tp sbnaqnya kdg2 tu boring jgak,, sbb xdak apa nk buat... tiap2 mlm msti on9 fb,, pastu p wat twitter plak.. tagai sgguh..hehe... sapa ajaq xtaw pkataan tagai tu..hahaha... dgn blog lg... sakan sgguh aku amek cuti 6 bulan... mmg seronok btoi la,, hidup sng,, mkn,, tdoq,, tgk tv,, tdoq lmbat ka awai ka,, x kisah dh.. wat la nk wat apa pn...

aku secara jujurnya nk mgaku yg otak aku skrg ni dh kosong,, kosongggg.... cewahh,, cm lagu najwa latif pulak..hehe.. btoi,, x tipuuuu... haih,, xtaw la nnti nk smbung blajaq blik cmna,, aku rsa slama 6 bulan ni,, aku makin baloq jaa... ye la,, dh stgh tahun taw x blajaq,, tp bukan la xdpt ilmu lgsg,, ada la jgak kdg2 tbaca kat fb nuh...  dpt la cket2..

cmna la nnti nk hadap buku yg tebai2 tu,, nk bgun awai blik... klau skrg,, dkat 6.30 bru aku bgn subuh,, klau smbung blajaq nnti,, msti lg awai kna bgun..huhu... pastu nk wat assignment,, acece,, sbut assignment rsa cm bngga seketika.. rsa cm dh besaq sgt..hahhaa... ish,, bulih ka aku??? huh!! bulih x bulih,, hg kna bg bulih jgak la syafiqah oii... terima la hakikat yg hg xleh nk jd budak baloq dh mulai 3 jun 2012 ni... slamat berubah ye syafiqah !!! chaiyokk!!!!

Monday, 14 May 2012

ada mksud rupanya

bismillahirrahmanirrahim....

SUBUH:   2 rakaat x 2          = 4
ZOHOR:  4 rakaat x 2          = 8
ASAR:     4 rakaat x 2           = 8
MAGHRIB: 3 rakaat x 2       = 6
ISYA':   4 rakaat x 2              = 8
                     TOTAL            = 34                  

ok2,, apa ni??? dok wat math kat cni plak???  pasaipa suma rakaat dlm solat tu aku darab dgn dua??? hmm,, darab dgn dua la,, dh dlm setiap rakaat ada 2 sujud,,kn??? btoi dak?? 

jadi........ jumlah kita sujud dlm sehari ialah 34 kali.... sbnaqnya ada fakta tsembunyi... nk taw knapa kna sujud 34 kli sehari???

1. untuk memastikan otak kita sentiasa  rasional
2. sbb tu wanita kurang rasional dari lelaki,,, sbb wanita ada waktu "cuti"
3. so,, klau dh taw laki tu jarang solat,,mmg susah la nk pimpin rumah tangga...

wanita kurang rasional dari lelaki??? hmmm,, ada la jgak... kadang2..hehehe... tp bkn dlm smua hal la... kan ada qoutes yg kata " think like a man,, act like a woman" .... ermmm,,, pnah dgaq dak??? so,, kna ngaku jgak la cket.... huhu

lgpn,, mmg laki diciptakan utk mnjadi pmimpin... so,, mmg la kna rasional dlm smua hal... tp kna la dgn cara berhikmah... x boleh la nk control ja mmnjg,, mntang2 kuasa kat tgn dia.. gila kuasa plak tu nma dia..haha...

p/s # fakta ini ada dalam buku "mengapa Rasulullah tidak pernah sakit"

Sunday, 13 May 2012

buat dulu ka tangguh????

bismillahirrahmanirrahim....

hmmm,, tringat time skolah2 dulu... slalunya budak F3 n F5 kna stayback sbb ada klas tmbhn... dh nma pn stayback,, msti la blik lmbt kan?? so aku slalunya balik naik bas rapid ja... wktu utk budak2 yg stayback ni balik ialah 4.30 utk isnin smpai khms,, tp klau jumaat,, pkul 2 blh balik dh la...

ok,, apa yg aku nk cita sbnaqnya,, psai student or x kira la yg bukan student pn yg jaga solat depa.. i mean,, klau time balik tu dh 4.30,, msti la dh masuk wktu asar... respek sgt dgn org yg sggup tggalkan urusan lain dan p solat awal wktu... mcm situasi kat bwh ni ....

SITUASI 1:
                       "jom p solat dulu"
               "ermm,, x pa la,, nnti smpai umah aku smbyg la"
ok,, utk situasi ni,, mmg aku besa jmpa la... n aku cuma nk komen la,, klau umah dekat n msih sempat smbyg bila balik,, ok lg... tp klau la jalan sesak ka,, bas rosak ka,, smpai2 kat umah ja dh abis wktu solat..hah,, gena tu??? x ka kita yg bdosa sbb ada wktu awai nk solat,, tp saja nk tggu blik umah bru nk solat... tgk2 dh hbis wktu..hmmm

SITUASI 2:
                    "jom p solat dulu"             
            
"jom la,,baik solat siap2,, lgpn x elok lengahkan solat"

kan bagus kalo cmni,, lgpn kita mmg dianjurkan utk solat di awal wktu... alhmdulillah,, kwn2 aku dkt almashoor,,kbyknnnya cmni la..syukran ya antuna smua!!! saling mengingati,, ha la,, kita ni bukan malaikat,, iman pn turun naik.. so kna ada org tlg peringat.. klau x,, hanyut laa... n lg 1 bila dh selesai smbyg,,, rsa tenang sgt,,, nk wat kja lain pn selesa ja sbb tggungjawab sbg hmba ALLAH dh selesai... kan??? rasa x???

and selalu jgak aku tgk,, pljr pmpuan pn ada,, tp pljr laki la slalunya,, singgah kat msjid or surau,, p solat dulu... alhamdulillah,, sejuk hati tgk org2 cmni,, at least still ada lelaki yg sggup brhnti kat msjd or surau dgn uniform skolah lg tu,, smata2 nk tunaikan tggjwb sbg seorg muslim....

jd sama2 la muhasabah diri kita smua agar berubah ke arah yg lbih baik... berusaha ke arah kebaikan xkan rugi pnya,, malah pahala bertambah lg... berdoalah agar keimanan sentiasa bertambah dan x mudah lalai dan goyah dgn bisikan syaitan =)

Thursday, 10 May 2012

yg mana satu???

UIAM??
MATRIKULASI???
OR

 IPG???????

hmm,, nk p mna lpas ni?? soalan tu mmg sntiasa ada dlm kpala budak2 lpasan spm yg dh dpt taw kputusan upu 7 MEI hari tu... aku tkejut jgak la dgn kputusan upu tahun 2012 ni.. rmai kwn aku yg dpt rsult elok lgsg xdpt upu.. mmg down la.. klau aku pn mcm tu laa... las2 xdak plhan kna p matrix.. nk p mna lg,, dh xdak plhn.. tp aku rsa org yg dpt rsult elok2 cm depa xdak mslh nk blajaq kat mna pn,,msti blh survive pnya...

ok2 back to the point,, nk p mna kan?? plhn utama aku dh smstinya mktab la kan.. tp mktab pnya kputusan 5/6 bru dpt taw...  UIA plak kna dftar 3/6.. alahai,, nk selang pn 2 hari ja... bg lma cket x bulih ka???  klau dpt mktab,, mmg aku nk kluaq la dri asasi.. klau x dpt,, stay la kat c2...huhu

aku dpt UIA ni kira alhmdulillah sgt... sbnaqnya msa isi upu,, aku boh UIA ni plhn ke-4,,plhn ptama smpai ketiga aku ltak UM smua... tah knapa,, hri last nk submit borg upu tu,, aku brubah hati nk tukaq UIA kat plhn ke-2...aku pn tukaq n submit laa...tp aku bharap sgt la nk msuk UM... tp pda masa yg sama aku nk p UIA... aku klau blh xmaw tggal bhsa arab.. bkn sng nk blajaq arab,, n bukan sng nk lupa apa yg dh kita blajaq tuu..

kliru antara UM dgn UIA... tp aku nk UIA,, mk aku plak lbih harap aku dpt UM... hmmm... sbnaqnya mak aku xtaw pn aku tukaq UIA tu p dkt plhn kdua msa isi upu tu... tp dh rezeki kat UIA tu,, nk wat cmna.. aku hepi ja.. =)... lgpn,, kos yg aku dpt kat situ,, mmg aku yg mntak pn... mmg bsyukur sgt... ada kwn2 aku yg dpt kos yg bkn depa nk,, lg ksian... aku ni kira agak bnasib baik laa.. alhamdulillah~

matriks??? erm,, aku reject matriks awai2 lg sbb klau p matriks kna blajaq sains.. aku xmaw blajaq sains dh weiiiii,,, xmo2 dh.... mmandangkan rsult aku utk spm pn aku amek gred pkej utk FZK KMIA BIO,,, so aku amek kputusan mmg xmw p matriks... matrix mna aku dpt?? erm,, msti la matrix png,, aku pn xtaw knapa rmai  org png dpt matrix png... aku mgharap pda matriks changlun sbnaqnya..hehe.. tp dpt png pn ok ja... hee~

tp apa2 pn... dgn SATU HASRAT,, SATU SMGT,, SATU TEKAD!!!! ( dh mcm slogan PLKN la plak...hahaha) aku mmg akn kluaq dri asasi UIA klau aku dpt offer mktab... aku nk jd ckgu jgak !!!

Tuesday, 8 May 2012

pglman intrvw

bismillahirrahmanirrahim..


hmm,, hari ni ada intrvw utk IPG... aku mmg harap sgt dpt msuk IPG.. sbb org kta bila msuk cni nnti klaq cnfm dh ada krja... skrg ni pn,, byk graduan universiti yg still menanam anggur... aku xmaw jd cmtu.. aku nk krja.. nk tlg mak abah aku,, adik2 aku... huhu... ok2 back to main point,, nk cita psai intrvw kan...

hmm,, pkol 9 lg dh kluaq rumah utk p intrvw,, wlupun stat pkol 11.. mlm td plak,, aku tdoq dkat pkol 2pg,, mana taknya.. dok siap sjil la esei lg.. frankly speaking,, aku xpnah p mna2 intrvw sblum ni,, so aku blh dkatatakan perak jgak la... hahaha... ok ok.. dh kluaq rumah tu mmg kalut2,, sbb mk aku aku dok sruh cepat... smpai kat jln,, bru tringat aku x bwk ic... hah,, mmg mampuih dh... nsib baik la dkat dgn rmah lg,, blh la jgak abah aku patah blik... then kmi teruskan pjlnn sprti biasa.. aku blagak cm ok ja,, pdahal dlm hati dup dap dup dap...

ok,, smpai sna pkol 10.. dan la aku bca2 apa yg ptot...  masa berlalu dan aku tgk jam nk pkol 11 dh.. aku dgaq depa dok stat pggil dh.. stat dgn group A.. aku group C,,so lmbat la cket... then dlm 10 mnit,, turn kmi plak utk msuk intrvw.. ketaq lutut ,, tgn sjuk,, kecut perut smua ada... pkej lgkap.. hahaha.. prgkat ptama kna wat ujian btulis... aku kalut sgguh la buat ujian ni... sbb soalan byk,, msa 30 mnit ja... so agak rushing d c2...

lpaih 30 mnit,, krtas pn dkutip,, n get ready for next thing iaitu intrvw bkumpulan... x tahan btoi bila kna ckap dlm bahasa baku.. tiba2 ja aku rsa cm org KL,, hlg nikmat sbg org penang seketika..hahaha...  tp ok la jgak utk yg group ni.. sbb ahli dia cma 3 org,, so x berebut sgt nk bcakap...

next is tmuduga individu... yg ni mnakutkan jgak la.. sbb sorg kn... dia tnya la sgala mak nenek kat aku.. aku pn jwb... smpai soalan BERSIH pn ada... hntam saja la labu !!! then,, part las plg x tahan bila dia sruh ckap arab.. adoih,, keng jgak rsanya.. pdhal tjuk dia "ayah saya"... hmmm,, bdk tadika pn blh jwb,,, klau dlam BM,, klau dlm arab... ohoi,, mmg aku gagap tang c2... las2 smpt jgak wat 3 ayat.. jd la tu...

ok2,, tang cni aku nk puji cket IPG yg aku p tmuduga ni... perrgghhh!!! budak2 dia,, subhanallah.. cntik2... yg laki smua pkai sgkok,, geng surau... (kcuali cina india,,hahhaa),, yg pmpuan pakat pkai tdg labuh.. mmg sjuk btoi mata mmndg org2 cmni..huhu..lastly,, aku harap aku dpt la msuk IPG ni... sbb mmg aku mnat sgt nk jd ckgu.. dr kcik lg tu... n aku hepi sbb aku dh ada pglmn baru utk intrvw..hee~