Monday, 9 April 2012

analogi cinta

bismillahirrahmanirrahim.....
pernah pancing ikan?? ala,, klu xprnah pncing pn,, msti hmpa pnah tgk org memancing kan???  apa kna mgena pancing ikan dgn tjuk entry aku ni??  hmm... jiwang cket blh eh???  

jika kamu memancing ikan,, setelah ikan itu terlekat di mata kail,, hndaklah kamu ambil ikan itu.. jgnlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air... kerana ia akan sakit kerana tajamnya bisa mata kail itu.. dan mungkin ia akan  MENDERITA selagi ia masih hidup...

begitulah juga setelah kamu byk memberi PENGHARAPAN kepada seseorg.. setelah dia mula MENYAYANGI kamu hendaklah kamu MENJAGA hatinya.. jgnlah sesekali MENYAKITI hatinya..jgnlah sesekali kamu meninggalkannya bgitu saja... kerana dia akan TERLUKA  dgn knangan2 yg indah bersamamu.. dan TIDAK mungkin dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia msih mengingatimu...

jika kamu menadah air,, jgn pula kamu terlalu mengharap pada takungannya... dan jgnlah kamu menaggap ia bgitu teguh... cukuplah sekadar keperluanmu..apabila sekali ia retak,, psti susah untuk kamu menampalnya smula... akhirnya ia dibuang... sedangkan jika kamu cuba membaikinya,, mgkin ia masih blh dgunakan..

begitu juga jika kamu memiliki seseorg,, TERIMALAH dia ada seadanya... x kisah bgaimana rupanya,, cubalah hargai si dia... tp JANGANLAH kamu trlalu menaggap dia bgitu istimewa dan tlalu mengaguminya...  anggaplah dia mnusia biasa... apabila sekali dia melakukan KESILAPAN,, bukan mudah bg kamu untuk mnerimanya... akhirnya kamu KECEWA dan mninggalkannya... sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jd hubungan kamu BERPANJANGAN hingga ke lafaz akad yg menghalalkan segalanya...  :)No comments:

Post a Comment